Projektai

Kontaktinio suvirinimo aparatas

Kontaktinis virinimas taikomas sujungti dviems metaliniams ruošiniams, esantiems vienas ant kito, pavyzdžiui, skardai arba vielai. Ruošiniai sudedami vienas ant kito, suspaudžiami ir per juos praleidžiama pakankamai didelė elektros srovė, kad šie susilydo tarpusavyje.

Šio kontaktinio suvirinimo aparato pagrindinė dalis - modifikuotas mikrobanginės krosnelės transformatorius, kurio impulsinė galia siekia kelis kilovatus. Transformatoriaus veikimo laikas valdomas mikroprocesoriumi.

Autorius: Šarūnas Įdėta: 2009-11-07

Universalus daugiakanalis galios stiprintuvas „BLASTER A03“

Gaminamas novatoriškas universalus galios stiprintuvas, kuriame numatomi įdiegti aštuoni vienodi kanalai, kurių galia po 100WRMS. Pagrindinis stiprintuvo išskirtinis bruožas — universalumas ir daugialypė vartotojo sąsaja: priekyje bus įmontuotas tik didelis grafinis ekranas ir sukiojama rankenėlė. Visi reikalingi nustatymai keičiami naviguojant viena vienintele rankenėle po ekrane rodomą meniu. Vienas pagrindinių akcentų — paprastas išėjimų lygiagretinimas ir tiltinimas, ko dėka stiprintuvas gali pilnai išnaudoti savo galios potencialą dirbdamas su 2, 4 ir 8Ω apkrovomis. Galimas ir mišrus jungimas, kai prie vienos akustinės sistemos jungiami net keturi stiprintuvo išėjimai ir išvystoma 400W galia.

Atnaujinta: 2008-06-01 Autorius: Šarūnas Įdėta: 2005-01-16

Automobilinis ekvalaizeris „BLASTER E02“

Ar teko automobilyje matyti daugiajuostį ekvalaizerį? Bent aš niekur neradau. O dar užsakovui reikėjo galimybės prisijungti ausines, mikrofoną, reguliuoti mikrofono jautrumą bei ausinių garsą ir viską sumuoti į vieną išėjimą. O svarbiausia — ekvalaizeris turi būti mažas ir maitinamas nuo automobilio akumuliatoriaus. Dėl labai mažų gabaritų buvo pasirinkta paviršinio montažo technologija.

Atnaujinta: 2007-10-28 Autorius: Šarūnas Įdėta: 2004-11-10

Lempinis galios stiprintuvas

Stiprintuve viso labo dvi lempos 6P36S (6П36С). To pilnai pakanka, kadangi visas pagrindinis stiprinimas atliekamas pirminiame stiprintuve. Galios stiprintuvo bloke yra minėtos lempos, išėjimo transformatoriai, maitinimo ir kaitinimo transformatoriai bei maitinimo lygintuvai ir anodinės įtampos stabilizatoriai, kurie kartu atlieka elektroninių filtrų funkcijas. Stiprintuvas atiduoda 6W prie 0,8% iškraipymų ir 9,5W prie 4% iškraipymų. Reikia turėti omenyje, jog lempinio stiprintuvo iškraipymai žmogaus priimami visai kitaip nei tranzistorinio, girdime ne iškraipytą garsą bet kiek kitokį skambesio pobūdį. Taigi, 0,8% iškraipymų lempiniam stiprintuvui yra labai nedaug.

Atnaujinta: 2007-08-19 Autorius: Julius Ustinavičius („Contax“) Įdėta: 2007-08-16

Lempinis pirminis stiprintuvas - komutatorius - RIAA korektorius - ausinių stiprintuvas

Komplektuojant namų audioaparatūrą ateina laikas, kada prireikia prie galinio stiprintuvo pajunginėti ne vieną, o keletą signalo šaltinių. Galinis stiprintuvas paprastai neturi jokių komutacijos elementų, tik iėjimo lizdus ir kartais garso reguliatorių. Taigi, tampa reikalingas komutuojantis įtaisas, gerokai palengvinantis visos sistemos naudojimą. Aparatas gali būti naudojamas ir kaip nedidelio galingumo kontrolinis stiprintuvas (pilnai pakanka normaliam klausymui vidutinio dydžio kambaryje). Yra išėjimas ausinėms bei fazoinvertorinis išėjimas - galima jungti PP stiprintuvą be fazoinvertoriaus.

Atnaujinta: 2007-08-19 Autorius: Julius Ustinavičius („Contax“) Įdėta: 2007-08-16

„99 Litų botas“ — robotas savo rankomis

„Noriu pasidaryti robotą“ — tokia mintis aplanko daugelį elektronika besidominčių žmonių. Interneto forumuose daug klausimų šia tema, bet mažai atsakymų. Žodis „robotas“ gali būti labai plačiai traktuojamas, todėl pateiksime konkretesnį apibrėžimą. Šiame straipsnyje „Robotas“ — pramoginė platforma, galinti judėti erdvėje ir reaguoti į aplinką. Taip pat sudarysime apytikslį pradedančiojo robotų konstruktoriaus portretą: tai mokyklinio amžiaus žmogus, neturintis patirties elektronikoje ir programavime. Jis neturi nei pakankamai pinigų, kad sukonstruotų rimtesnį robotą, nei pakankamai kantrybės, kad ilgą laiką ieškotų iškilusių problemų sprendimo.

Autorius: Vitalij Rodnov („rodman“) Įdėta: 2007-05-27

Daugiakanalis stiprintuvas „Gainclone 7.1“

Prieš porą metų buvau pasidaręs stereo stiprintuvėlį su dviem TDA serijos mikroschemom. Grojo jos gerai tol, kol nesusipažinau „Overtune“ („National Semiconductor“) šeimos stiprintuvu LM3885. Greitai ore sulitavau aprašyme (datasheet) siūlomą schemutę, pajungiau per du kiniškus maitinimo blokelius, pajungiau visą šitą laidų ir detalių mazgą prie vienos S30 akustinės sistemos ir... Apstulbau garso švarumu, žemų dažnių atkartojamumu bei apskritai gražiu skambesiu! Taigi, užsidegiau noru padaryti normalią garso sistemą — jei daryt, tai daryt! Taip kilo idėja padaryti „Gainclone 7.1“ garso sistemą...

Autorius: Andrius Mikonis („MadPhysicist“) Įdėta: 2006-01-21

Automobilio apsaugos sistemos nuotolinio stebėjimo priedas

Turbūt nevienas turi mašiną su signalizacija. Tikriausiai statote mašiną toliau už girdimumo zoną, arba jūsų kieme yra kelios mašinos su lygiai tokia pat signalizacija ir, nors mašina ir netoli lango, negalite iš karto suprasti ar tai jūsų mašina nerimauja, ar kaimyno. Taip yra ir man. Prie viso šito dar man ir žibintus dažnai vagia... Taigi nutariau pasidaryti siųstuvėlį, kuris siųstų mašinos būseną į mano pranešimų gaviklį. Paprastumo dėlei pasirinkau lengvai randamus RX/TX 433MHz modulius, kurių komplekto kaina yra apie 50lt.

Autorius: Andrius Mikonis („MadPhysicist“) Įdėta: 2006-01-20

Grafinis LCD iš užrašų knygelės

Šį skystųjų kristalų displėjų išėmiau iš 1992 metų japonų gamybos elektroninės užrašų knygutės „CITIZEN”. Kad LCD kažką rodytų, nepakanka to vien tik panorėti. Jam reikia siųsti skaitmeninius signalus. Tai galima daryti personaliniu kompiuteriu arba mikrovaldikliu. Mano atveju puikiai tinka mikrovaldiklis. Kad galima būtų prijungti mikrovaldiklį prie LCD, reikia žinoti ką jungti ir prie ko. Su mikrovaldikliu viskas aišku — jo gamintojas pateikia pilną aprašymą (datasheet) ir tuomet viskas priklauso nuo programuotojo parašytos programos. O štai LCD gamintojas jokių duomenų nepateikia.

Autorius: Šarūnas Įdėta: 2004-10-21

Stiprintuvas su impulsiniu maitimo šaltiniu „BLASTER A02“

Stiprintuvas ypatingas savo maitinimu — jame dirba pirmasis ir galingiausias ikišiol mano projektuotas impulsinis maitinimo šaltinis, kurio galia siekia apie 1kW. Galinis laipsnis tėra paprastos mikroschemos TDA7294. Šiuo metu naudojami tik du kanalai, kurie išvysto 2x100W galią, taigi maitinimo šaltinis turi labai didelę atsargą ir buvo daromas tik dėl sportinio intereso, kaip eksperimentas.

Autorius: Šarūnas Įdėta: 2004-10-14

© 2004-2024 circuit.lt | Be sutikimo kopijuoti draudžiama